Een van de uitgangspunten van de Omgevingswet is om de uitvoering van vergunningverlening, toezicht en handhaving door omgevingsdiensten, gemeenten en provincies te professionaliseren en de kwaliteit in de uitvoerende organisatie te waarborgen. Hiervoor worden criteria gesteld die gaan over proces, inhoud en kritieke massa.
Het stelsel van kwaliteitsborging voor het bouwen legt de verantwoordelijkheid voor de bouwkwaliteit nadrukkelijker dan voorheen bij de bouw zelf. De bouwplantoetsing en het toezicht op de bouw van het bevoegd gezag (gemeente of provincie) zal de komende jaren meer en meer naar de private markt verschuiven.
De Omgevingswet vraagt van bevoegde gezagen een geheel nieuwe aanpak. In de uitvoering vraagt dit een meer dienstverlenende en faciliterende houding, door meer integraal te denken en te werken.
Alle bovenstaande ontwikkelingen vragen veel van uw organisatie en uw mensen op het gebied van de fysieke leefomgeving.
Heeft u al duidelijk wat dit betekent voor uw organisatie? Zijn uw werkprocessen op orde? Is uw beleid op orde? En wat betekenen deze veranderingen voor de competenties en vaardigheden van uw medewerkers? Wij kunnen u helpen met het opstellen en aanpassen van nieuw beleid, het opstellen en aanpassen van nieuwe processen, het trainen van uw mensen (inhoudelijk en op gedrag) en via interim dienstverlening ontlasten door specialisten in te zetten daar waar u dat nodig acht.