“We hebben de Omgevingswet praktisch toepasbaar gemaakt voor het hele VTH-domein”

Mens, organisatie en oplossing op een frisse en eigenzinnige manier met elkaar verbinden. Dat doet Senze al jaren. Adviseurs van Senze hebben ervaring op operationeel, tactisch en strategisch niveau en zijn toonaangevend in hun vakgebied. Maar wat maakt het werk als Senze-adviseur nou zo mooi? Marjanne den Boer stond aan de wieg van het ‘Senze Omgevingswet Programma’. Met gepaste trots vertelt zij over het, mede door haar ontwikkelde, brede pallet aan Omgevingswet-diensten waar opdrachtgevers iedere dag de vruchten van plukken. In samenwerking met collega’s heeft Marjanne onder meer de Omgevingswetscan, plannen van aanpak, diverse praktische tools en een aantal mooie trainingen voor de Omgevingswet gerealiseerd. Bovendien wordt zij veelvuldig gevraagd om te ondersteunen bij omgevingsplannen en omgevingsvisies. Alles met als doel om gemeenten klaar te stomen voor de invoering van de Omgevingswet.

Begin 2018 startte Marjanne bij Senze om naast het uitvoeren van ruimtelijke projecten ook haar kennis en expertise in te zetten voor opdrachtgevers bij de implementatie van de Omgevingswet. Niet alleen uitdagend en complex, maar bovenal een ultieme kans om zichzelf weer eens iets nieuws te leren. Haar brede RO-ervaring bleek bij het ontwikkelen van een nieuw programma voor de Omgevingswet al snel een mooie aanvulling op de VTH-kennis die in het DNA van Senze verweven is.

“Volgens mij moeten we groot worden waar we klein in zijn, vanuit de dagelijkse praktijk de vertaling maken naar bestendige oplossingen”, pretendeerde Marjanne binnen Senze al in een vroeg stadium over de in aantocht zijnde Omgevingswet. “Maak de Omgevingswet praktisch toepasbaar voor het hele VTH-domein, zodat iedereen weet wat ze moeten doen”, voorspelde ze toen. Het bleek voortschrijdend inzicht nu Marjanne op die beginperiode terugblikt. “Volgens mij hebben we dat in 3 jaar tijd gewoon heel goed met elkaar gedaan en staat er nu een ijzersterk programma met ruimte voor doorontwikkeling.”

“Volgens mij zijn we er met elkaar heel goed in geslaagd om de Omgevingswet praktisch toepasbaar te maken voor het hele VTH-domein”

Met je neus bovenop de dagelijkse praktijk
De werkweek van Marjanne is grotendeels gevuld met het oplossen van complexe Omgevingswet-vraagstukken voor gemeentelijke opdrachtgevers. De uitvoering van haar opdrachten vindt nu noodgedwongen op afstand plaats, maar zodra dit weer op locatie mogelijk is, zal zij zeker een kleine vreugdekreet slaan. “Door fysiek bij opdrachtgevers aanwezig te zijn hoor je de verhalen, zie je wat er leeft en ervaar je ook de eventuele politieke druk bij de gemeente. Zaken waar je anders gemakkelijk aan voorbij zou kunnen gaan. Je zit veel meer met je neus bovenop waar je het voor doet en voelt beter aan waar er behoefte is om tot een oplossing te komen.”

Momenteel ondersteunt Marjanne de gemeenten Vlaardingen, Molenlanden, Goes en Maassluis met de invoering van de Omgevingswet. Het betreft een combinatie van advieswerk en interim-opdrachten. Deze diversiteit aan werkzaamheden geeft Marjanne enorm veel energie en bovendien de nodige realiteitszin. Ze durft zelfs te stellen dat de vele praktijkopdrachten haar advisering beter hebben gemaakt. “Dat vind ik echt heel erg leuk, dat je daardoor veel gerichter en eigenlijk veel praktisch toepasbaarder voor gemeenten kan adviseren. Dat ze er veel meer aan hebben dan wanneer je het van een afstand zou doen.”

“Dat vind ik echt heel erg leuk, dat je door dicht op het vuur te zitten veel gerichter en eigenlijk veel praktisch toepasbaarder voor gemeenten kan adviseren ”

Het nu tijdelijk, verplicht op afstand werken gaat eigenlijk heel erg goed, maar brengt zeer zeker ook uitdagingen met zich mee. Helemaal wanneer je zoals Marjanne in veel situaties vaart op kennis, vertrouwen en intuïtie. “De Omgevingswet implementeren is niet één dingetje, het is niet één adviesopdracht. Je moet op ontzettend veel velden tegelijk schakelen. Voor al dat soort momenten moet je momenteel allemaal videogesprekken inplannen. Ja, dan sta ik toch het allerliefste met mijn voeten in de klei.”

Fysieke ontmoetingen zijn onvervangbaar
“Mijn kracht zit vooral in het flexibele, meerdere dingen tegelijk doen en heel veel schakelen op hetzelfde moment. Deze vaardigheden zijn goed toepasbaar in een overleg waarin je mensen fysiek ziet. Het is simpelweg iets wat ik altijd in mijn werk meeneem, het aandachtig peilen van de situatie. Hoe is de sfeer, word ik door iedereen begrepen, waar zit de energie en is er mogelijk ook weerstand? Dat neem je onderbewust mee en daar speel je op in. In een MS Teams-meeting valt die observatie weg.” Toch ziet Marjanne ook wel een groot voordeel van het videobellen dat in no-time voor velen de standaard is geworden. “Ik denk namelijk dat je na corona heel gericht gaat plannen of je een overleg fysiek of digitaal wil laten plaatsvinden, veel efficiënter.”

“Begrippen die voor mij centraal staan om te kunnen excelleren in mijn werk zijn monitoren, verbinden en creëren”

Monitoren, verbinden en creëren
Als senior adviseur Omgevingswet bevindt Marjanne zich in een positie dat haar specifieke kennis en ervaring steeds vaker gevraagd wordt in projecten. Zeker in de hedendaags markt, waarin de Omgevingswet steeds urgenter wordt. “Voor mij is geen enkele opdracht hetzelfde en het is steeds sneller schakelen en anticiperen op de vraag. Elke gemeente vraagt weer om een net iets andere blik. Begrippen die voor mij centraal staan om te kunnen excelleren in mijn werk zijn ‘monitoren, verbinden en creëren’. Niet alleen nu, maar zeker ook in de toekomst zal het consequent toepassen van deze drie stappen houvast blijven bieden bij het oplossen van complexe vraagstukken.”