“Als ik dan eenmaal voor een groep sta en ik ben een half uurtje bezig, dan ben ik helemaal in mijn element”

Mens, organisatie en oplossing op een frisse en eigenzinnige manier met elkaar verbinden. Dat doet Senze al jaren. Adviseurs van Senze hebben ervaring op operationeel, tactisch en strategisch niveau en zijn toonaangevend in hun vakgebied. Maar wat maakt het werk als Senze-adviseur nou zo mooi? Natasja Schouten-Lening is al meer dan 23 jaar werkzaam binnen het domein van de fysieke leefomgeving, waarvan een groot aantal jaren als projectleider voor de implementatie van de Omgevingswet en de Wkb. Het is gezien haar enorme vakinhoudelijke bagage niet verwonderlijk dat mensen voor meer informatie over deze onderwerpen al snel uitkomen bij Natasja.

In 2014 besloot Natasja om als senior adviseur en trainer aan de slag te gaan bij Senze. “Ik was nog geen twee weken aan het werk bij Senze en stond gemiddeld 2 á 3 dagen in de week trainingen vergunningvrij bouwen te geven. Heel intensief, maar ook wel weer heel erg leuk om te doen!” Direct in het diepe dus, maar met een gezonde dosis energie, enthousiasme en passie voor het vak weet ze anderen doorgaans snel te enthousiasmeren, te vormen en te stimuleren. Het is dan ook geen toeval dat het geven van trainingen nog steeds onderdeel uitmaakt van Natasja’s werkweek bij Senze. “Als ik één ding uit mijn veelvoud aan werkzaamheden zou moeten kiezen dan zijn het toch de trainingen. En dan met name de verdiepingstrainingen. En ja, ook ik heb wel eens pijn in mijn buik als ik een hele nieuwe training ga ontwikkelen. Maar als ik dan eenmaal voor zo’n groep sta en ik ben een half uurtje bezig dan ben ik gewoon helemaal op dreef, dan ben ik helemaal in mijn element!”

“Als ik dan eenmaal voor een groep sta en ik ben een half uurtje bezig dan ben ik gewoon helemaal op dreef, dan ben ik helemaal in mijn element!”

Ambassadeur met oog voor mens, proces, inhoud en (bestuurlijke) omgeving
Momenteel coacht Natasja het team Bouwen en Wonen van de gemeente Leiderdorp en is zij als projectleider verantwoordelijk voor de implementatie van de Omgevingswet voor deze opdrachtgever. Daarnaast is Natasja namens Senze al langere tijd een belangrijke schakel voor Stichting Waarborgfonds Koopwoningen in de begeleiding van alle Wkb-proefprojecten.
Een grote diversiteit aan werkzaamheden, het coachen en trainen van groepen en het uitoefenen van verschillende functies door de jaren heen, heeft gezorgd voor een zeer brede kennis om complexe vraagstukken binnen de fysieke leefomgeving te kunnen oplossen. Ook haar twaalf jaar werkzame jaren bij de gemeentelijke overheid dragen eraan bij dat Natasja zich doorgaans moeiteloos weet te verplaatsen in de behoeften van opdrachtgevers. “Mijn uiteenlopende praktijkervaringen geven een steeds completer inzicht van het totale werkveld. Naast het aansturen van het proces ben ik ook inhoudelijk aan het coachen. Ik breng een stukje kennis en ervaring mee die ik opdoe in het geven van de trainingen en mijn werkzaamheden bij diverse opdrachtgevers.”

“Naast het aansturen van het proces ben ik ook inhoudelijk aan het coachen. Ik breng een stukje kennis en ervaring mee die ik opdoe in het geven van de trainingen en mijn werkzaamheden bij diverse opdrachtgevers.”

Met regelmaat zit Natasja om de tafel met wethouders en projectmanagers om onder andere de voortgang van projecten in relatie tot de politieke belangen te bespreken. Ook is er een directe en warme band met de VNG, BZK, diverse aannemers en kwaliteitsborgers, waardoor veel kennis uit eerste hand kan worden vergaard. Wel benadrukt Natasja dat het bovenal belangrijk is hoe je opgedane kennis inzet: “Ik heb kennis van de huidige wet- en regelgeving, maar weet ook goed de vertaling te maken naar hoe ziet het er dan straks uit. En niet alleen wat staat daar dan over in de wet, maar ook wat betekent dat dan voor je werkzaamheden, wat betekent het voor een gemeente, voor een bepaald team én voor een individu? Wat gaat er voor mij veranderen en what’s in it for me?”

Projectleiding en coaching
Met de jaren zijn de puzzelstukjes voor Natasja meer en meer op hun plek gevallen, waardoor ze ook zichzelf nog beter is gaan leren kennen. Waar ligt mijn expertise, wat is mijn smaak en wat voor type persoon ben ik, in het coachen, het leidinggeven en het leiden van projecten?

“Toen ik bij Senze begon zat ik veel meer op de inhoud, deed ik inhoudelijke projecten meedraaien als casemanager bijvoorbeeld. Nu zie je gewoon door mijn kennis, ervaring en senioriteit, dat ik meer en meer richting projectleiding en coaching ga. En waar ik de komende tijd echt nog meer in wil ontwikkelen is het leidinggeven.” Door haar omgeving wordt Natasja vaak gezien als een coachende leidinggevende, die projecten duidelijk leidt en daarin goed en helder communiceert. Een echt mensenmens, die het beste functioneert wanneer zij de mensen echt leert kennen en er zodoende ook in investeert om groepen en individuen goed te begrijpen.

In september van dit jaar is Natasja zes jaar in dienst bij Senze. “Een persoonlijk record, want bij eerdere werkgevers begon ik gemiddeld na 3 á 4 jaar weer aan een nieuw avontuur”, grapt ze. “Volgens mij heb ik het hier gewoon nog steeds goed naar mijn zin omdat ik hier de kans krijg om mezelf te ontwikkelen, ik heel veel verschillende dingen kan doen en kan aangeven wat ik zelf leuk en niet leuk vind. Ik word daar heel erg in gestimuleerd, dat is waarom ik gewoon blij word om te werken bij Senze!”