Een frisse wind, ondernemend en oplossingsgericht

Eline van der Leest en Fiorella Busso maken een razendsnelle ontwikkeling door via onze kweekvijver voor jonge ambtenaren in spé: het Senze TalentLab. Eline startte in februari 2020 bij Senze met een master Bestuurskunde op zak. Fiorella begon afgelopen juni na het behalen van haar master Ondernemingsrecht. Middenin coronatijd sprongen beiden in het diepe om zich in de praktijk de rol van Casemanager APV en Bijzondere Wetten eigen te maken. Een behoorlijke uitdaging, waar ze buitengewoon knap invulling aan hebben weten te geven. Het bracht hen waardevolle ervaringen die ongetwijfeld van pas gaan komen bij volgende opdrachten binnen het fysieke domein.

Een frisse wind, lef, enthousiasme, eigen creativiteit en oplossingsgericht denken. Dat is waar de energieke Eline en Fiorella voor staan. Zeker in de afgelopen periode, die gekenmerkt werd door veel onvoorspelbare wendingen, kwamen deze kwaliteiten uitermate goed van pas. Gelukkig houdt Fiorella, net als Eline, wel van uitdagingen en beschikt ze over een groot doorzettingsvermogen. “Voor mij was de start via TalentLab in de gemeente Amstelveen best spannend, maar zeker ook leerzaam. Ik heb mijzelf in korte tijd nog beter heb leren kennen in wat ik kan en in hoe ik het beste met stressvolle situaties om kan gaan. Ook weet ik nu dat ik snel kan schakelen in nieuwe, onbekende situaties.”

“Ik heb mijzelf in korte tijd nog beter leren kennen in wat ik kan en in hoe ik het beste met stressvolle situaties om kan gaan”

Groot aanpassingsvermogen
“Je moet in staat zijn om gelijk mee te draaien in een hele drukke periode waarin iedereen eigenlijk alles op alles moest zetten om het effectief in te vullen, om alles in goede banen te leiden en om deadlines te halen.” Normaliter zou het begeleiden van evenementenvergunningen een groot onderdeel van de werkzaamheden bevatten voor de casemanagers in spé. In de praktijk kwam door corona de nadruk echter meer op tijdelijke regelingen te liggen. In combinatie met alle Bijzondere Wetten en de veelzijdige APV een uitermate leerzaam en afwisselend takenpakket waar ze zich in vast konden bijten.

Ook Eline wist zich net als Fiorella in no-time aan te passen naar de continu veranderende situatie. Ze kreeg al snel veel verantwoordelijkheid bij de gemeenten Amstelveen en Aalsmeer en schroomde niet, wanneer de situatie erom vroeg, om beslissingen te nemen. “Ik was nog geen zes weken aan het werk toen de eerste coronamaatregelen werden ingevoerd. Die continu wisselende regels hadden met name veel invloed op onze (evenementen)vergunningen. Heel veel mensen mailden en belden met vragen over wat er wel en niet mag en vaak wisten wij dit zelf ook nog niet of pas net. Dus daar leer je in korte tijd heel veel van. Door de situatie, die ook nieuw was voor de ervaren collega’s, word je echt in het diepe gegooid.”

Intensief samenwerken
Met de nodige coaching en begeleiding vanuit Senze en een gezonde dosis zelfredzaamheid, wisten zowel Eline als Fiorella professioneel invulling te geven aan de geboden ruimte. “Ik vind het echt prettig dat ik door Senze gedurende het traject intensief word begeleid. Ook voor mijn persoonlijke ontwikkeling heb ik hier veel aan gehad. Een organisatie met oprechte aandacht voor de menselijke kant. Dat ik vanaf dag één werd opgevangen, ingewerkt en ondersteund door collega Eline, maakte het werk echt een stuk makkelijker en de samenwerking nog leuker!”

“Ik vind het echt prettig dat ik door Senze gedurende het traject intensief word begeleid.”

Het intensief samenwerken wordt niet alleen door Fiorella, maar zeker ook door Eline als toegevoegde waarde ervaren. “Fiorella heeft, ondanks dat ik hier ook nog relatief kort werkzaam ben, ook weer een nieuwe, frisse kijk op dingen. Hierdoor komen we vaak samen tot goed passende oplossingen voor bepaalde vraagstukken. Ik ben ervan overtuigd dat je levens- en werkervaring moet blijven uitwisselen. Iemand die er nieuw bijkomt redeneert doorgaans vanuit andere invalshoeken en brengt weer andere kennis dan iemand die al langere tijd in een bepaalde rol werkzaam is.”

“Ik ben ervan overtuigd dat je levens- en werkervaring moet blijven uitwisselen.”

Klaar voor de volgende stap
Eline heeft inmiddels een zeer aardig beeld gevormd over een volgende stap in haar nog relatief korte loopbaan. “Ik heb de afgelopen periode veel in een uitvoerende functie gezeten. Heel leuk aangezien je echt het directe contact hebt met bijvoorbeeld aanvragers van vergunningen en veel direct resultaat ziet. Toch lijkt het mij ook interessant om naar dat stapje daarvoor te gaan, de beleidsmatige kant, daar zou ik mij best wat meer in willen verdiepen.”

De leergierige, integere en sociaal vaardige Fiorella heeft haar pad wat minder concreet uitgestippeld, maar vindt het bovenal belangrijk om zichzelf te kunnen blijven ontwikkelen. “Eigenlijk heb ik heel veel dingen die ik leuk vind. Ik heb een zeer open blik op de volgende stap en ben erg van het ontdekken en doen. Gaandeweg zien waar ik goed in ben, meer te weten komen over mijn krachten.”

“Er wordt echt naar mij geluisterd, naar wat ik wil leren en waar mijn ambities liggen.”

Voorlopig liggen er genoeg uitdagingen voor Fiorella en Eline om zich samen met Senze en gemeentelijke organisaties verder te ontwikkelen. “Wat ik vooral fijn vind is dat er echt naar mij wordt geluisterd, naar wat ik wil leren en waar mijn ambities liggen. Kunnen doen waar ik heel enthousiast van word en veel energie van krijg, zorgt ervoor dat ik de opdrachtgever nog beter verder kan helpen. Ik heb dan echt het gevoel dat ik van waarde ben, ik ben klaar voor de volgende stap!”