De feitelijke impact van de Wkb en Omgevingswet voor uw specifieke organisatie

De afgelopen dagen was er veel commotie en berichtgeving over de invoeringsdatum van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen en de Omgevingswet. Wij begrijpen dat, want ook wij zien dagelijks de complicaties van de implementatie voor gemeenten. Wat wij ons bovenal afvragen: “Is de aanstaande invoeringsdatum het probleem of is het nog onduidelijk wat er feitelijk moet gebeuren om een organisatie klaar te stomen voor de Omgevingswet en de Wkb?”

De discussie op hoofdlijnen laten wij graag over aan de landelijke politiek en de belangenverenigingen. Met u kijken we graag concreet en constructief naar wat het voor uw specifieke situatie betekent. Een reguliere jogger trekt tenslotte ook niet de hardloopschoenen van Usain Bolt aan. Oftewel, een kleine gemeente kent weer andere uitdagingen dan een grote gemeente.

De afgelopen jaren hebben wij onderzoeken gedaan waarmee wij tot een zogenaamde vergelijkingsbibliotheek zijn gekomen voor de Wkb, waarin wij gemeenten met elkaar kunnen vergelijken op grootte en omstandigheden. Ook de financiële gevolgen van de Omgevingswet hebben wij uitgebreid onderzocht en in kaart gebracht, waarbij onze quickscan vooral voor kleinere gemeenten uitkomst bood. Voor iedereen een aanpak op maat, want zo wil de ene gemeente bijvoorbeeld van scratch af aan haar processen opbouwen en lift de andere gemeente graag mee op de standaarden die er in den lande zijn. Volgens ons zijn alle keuzes hierin goed, zolang het maar feitelijk onderbouwd is!

Wij breiden onze Wkb-bibliotheek graag uit in de komende periode, zodat we voor u een nog completer landelijk beeld kunnen creëren dat gebaseerd is op feiten. Daarom gaan wij in dit nieuwe jaar graag met u in gesprek over uw lokale situatie en over de expliciete implementatievraagstukken voor uw gemeente.