Terug naar de fysieke leefomgeving: Adviseur Victor Smeele over zijn carrièreswitch

Geschreven door: Lineke Prinsen, Jr. Medewerker Marketing & Communicatie bij Senze

Na jarenlang in de retail te hebben gewerkt, waagde Victor Smeele een gedurfde sprong terug naar zijn oorspronkelijke passie voor de fysieke leefomgeving. Hij werd adviseur bij Senze. Victor vertelt over zijn reis en de motivatie achter deze stap. Nu, bijna een jaar in dienst bij Senze, is het een mooi moment om zijn ervaringen te delen en terug te kijken op zijn keuze.

Een creatieve start in stedenbouwkunde

Victor begon zijn carrière met de opleiding Stedenbouw en Planologie aan de Hogeschool Rotterdam. ‘Ik vond het creatieve aspect van stedenbouw direct heel leuk,’ vertelt Victor. Tijdens zijn studie hield hij zich onder andere bezig met kaartwerk, stedenbouwkundige plannen en schetsen. Zijn interesse breidde zich verder uit naar beleidsstukken en projectontwikkeling. ‘Ik heb uiteindelijk de minor Projectontwikkeling gedaan, omdat ik vastgoed ook reuze interessant vind. Mijn interesse ligt daarbij vooral bij grote gebiedsontwikkelingen, met al hun complexiteit en de vele stakeholders,’ legt hij uit.

‘Ik rondde mijn hbo af in de nasleep van de economische crisis van 2008, dus het was geen feestje qua baankansen,’ vertelt de adviseur. Hij besloot daarom om door te studeren aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij startte met de master Urban & Regional Planning. Tegelijkertijd werkte hij in een retailbedrijf, waar hij uiteindelijk op jonge leeftijd een stevige inhoudelijke functie kreeg. ‘Ik vond het klantcontact leuk en hield ervan om het bedrijf en zijn klanten écht verder te helpen. Om op jonge leeftijd die kans te krijgen, was uniek,’ zegt Victor.

Kiezen voor een carrièreswitch

Na ruim acht jaar in de retail begon de drang naar zijn oorspronkelijke passie voor de fysieke leefomgeving weer te groeien. ‘Ik dacht zelf continu na over hoe we steden kunnen verbeteren, zeker met betrekking tot actuele onderwerpen zoals de woningcrisis en klimaatadaptatie,’ deelt Victor. Dit leidde uiteindelijk tot zijn beslissing om aan een nieuwe carrière te beginnen.

De weg naar Senze

‘Senze heeft mij gevonden,’ vertelt Victor. Na een korte pauze na zijn vorige baan werd hij door Senze benaderd en al snel volgde een uitnodiging voor een gesprek. ‘De missie van Senze sloot aan bij hoe ik naar de mens kijk en hoe ik met mijn vraagstukken wil omgaan,’ legt Victor uit. Zijn kennismakingsgesprekken met verschillende collega’s waren erg positief. ‘Ik had al snel een klik op menselijk niveau en de sfeer was erg goed. Daarnaast waren de gesprekken met de collega’s die ik tegenkwam vlak voor en na het eerste gesprek erg leuk.’ Ook zijn tweede kennismaking was geslaagd. ‘Doordat er een collega bij zat die via een vergelijkbare weg bij Senze terecht is gekomen, voelde ik me gezien.’

Werken als adviseur

Als adviseur bij Senze houdt Victor zich bezig met diverse taken. ‘Ik werk nu hoofdzakelijk aan de implementatie van de Omgevingswet en Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen voor de gemeente Amsterdam,’ vertelt hij. Daarnaast schrijft hij mee aan verschillende VTH-beleidsstukken en werkt hij aan interne projecten rondom artificiële intelligentie.

Victor waardeert de diversiteit in zijn werk: ‘De week is nooit saai. Het is fijn dat je altijd verschillende werkzaamheden hebt om uit te voeren. Als je ergens even minder zin in hebt, kun je altijd aan een andere opdracht werken. Natuurlijk zijn er deadlines, maar toch is er ruimte voor flexibel werken.’ De cultuur binnen Senze spreekt Victor ook aan. ‘Het contact met collega’s is informeel waar mogelijk en zakelijk waar nodig,’ zegt hij.

Op de vraag welke eigenschappen een goede adviseur nodig heeft, benadrukt Victor dat de rol van adviseur bij Senze ruimte biedt voor eigen invulling. ‘Iedere adviseur kan de functie op een unieke manier invullen, afhankelijk van persoonlijke kwaliteiten en interesses,’ verduidelijkt hij. Voor Victor betekent dit vooral dat hij een mensenmens moet zijn. ‘Je moet veel met mensen praten, begrijpen wat ze van je verwachten en wat jij van hen kunt verwachten. Het draait om het omgaan met verschillende belangen en het maken van keuzes,’ zegt hij. ‘Een gezonde portie plezier in je werk mag ook niet ontbreken,’ voegt hij toe.

Zijn toekomst binnen Senze

Victors doelen binnen Senze zijn ambitieus. ‘Zo hoog mogelijk komen,’ onthult hij. De adviseur wil zich verder ontwikkelen en zien waar zijn plafond ligt. Zijn advies aan anderen die een carrièreswitch overwegen is duidelijk: ‘Intrinsieke motivatie is heel belangrijk. Bij mij knaagde er iets, ik wilde wat anders. Als je met datzelfde gevoel kampt, kan het nooit kwaad om te onderzoeken wat er allemaal mogelijk is. Ik stond versteld van de mogelijkheden, dus durf dat vooral te doen.’