"Senze heeft mij laten zien dat ik mijn kwaliteiten ook op een andere manier kan inzetten"

Mens, organisatie en oplossing op een frisse en eigenzinnige manier met elkaar verbinden. Dat doet Senze al jaren. Senze Professionals hebben ervaring op operationeel, tactisch en strategisch niveau en zijn toonaangevend in hun vakgebied. Maar wat maakt het werk als Senze Professional nou zo mooi? Voorspellen waar ze over vijf jaar werkt en wat voor werk ze dan doet, dat kan Rachel Sewdajal niet. Maar ze weet wel dat Senze de perfecte plek is om die route verder uit te stippelen.

Altena, Zaanstad, Zoetermeer, Kaag en Braassem. Zomaar een aantal gemeenten waar Rachel in haar twee jaren als Senze Professional al heeft gewerkt. Een indrukwekkend rijtje, maar dat was vooraf helemaal niet de bedoeling. “Toen ik bij Senze binnenkwam dacht ik: ik ga bij één gemeente werken en heel mijn loopbaan alleen maar APV-vergunningen behandelen”, lacht Rachel. “Dat is nu heel anders. Ik wil niet alleen maar APV-aanvragen behandelen, maar ook alles over de Wabo leren. En dat niet in één gemeente, maar op meerdere plekken.”

TalentLab
Twee jaar geleden vindt Rachel het mooi geweest. Na het behalen van haar tweede master komt ze op een arbeidsmarkt terecht waar niet veel plek is voor mensen met een juridische achtergrond. Negen jaar lang werkt ze in de verzekeringswereld, maar de wens om een nieuwe uitdaging in de juridische wereld te vinden, verdwijnt niet. En dus gaat ze op zoek naar een plek waar die mogelijkheid wel ligt.

“Uiteindelijk kwam ik bij Senze terecht. Ik wist niet echt wat ik wilde toen ik binnenkwam. Daarom was de TalentLab-constructie ideaal.” In haar eerste jaar krijgt Rachel in het Senze TalentLab een opleidingstraject als casemanager aangeboden. Vanuit Senze wordt ze ‘on the job’ gecoacht op houding, gedrag en inhoud.

Echter liep het TalentLab-traject van Rachel anders dan gepland en ging ze na verloop van tijd aan de slag als Senze Professional. Een toevallige ontwikkeling naar een functie die bleek te passen als gegoten. “Enorm interessant om in verschillende keukens te kunnen kijken binnen gemeenteland. Als je maar één keuken hebt gezien, betekent dat eigenlijk dat je nog maar één gerecht kunt maken. In de rol van Senze Professional kan ik mijn kennis in korte tijd verbreden en mijn opgedane ervaring telkens in een nieuwe omgeving in de praktijk brengen.”

Betere professional
Sinds een klein jaar werkt Rachel als Senze Professional bij de gemeente Altena. “Een fijne plek waar ik ook de kans krijg grotere dossiers op te pakken. En waar ik in mijn vorige opdrachten nog voornamelijk bezig was met de APV, specialiseer ik nu vooral in de Wabo. Goed om ook die kant te leren kennen.”

“Senze heeft mij laten zien dat ik mijn eigen kwaliteiten ook op een andere manier kan inzetten. En dat wijkt vaak genoeg af van wat ik zelf voor ogen had. Je wordt niet alleen een betere professional, maar je leert ook veel over jezelf.”

Maar hoe tevreden ze ook is met haar huidige positie, toch begint het weer te kriebelen, bekent ze.  “Ja, maar wel met veel twijfel. Ik heb het heel erg naar mijn zin hier, het is een leuke opdracht.” De twijfel kenmerkt het continue groeiproces waar ze sinds haar komst naar Senze inzit. “Senze heeft mij laten zien dat ik mijn eigen kwaliteiten ook op een andere manier kan inzetten. En dat wijkt vaak genoeg af van wat ik zelf voor ogen had. Je wordt niet alleen een betere professional, maar je leert ook veel over jezelf.”

Zelf de keuze maken
Rachel roemt de rol die TalentLab heeft gespeeld in die zoektocht. “Toen ik in TalentLab stapte, was ik nog heel erg zoekende. Ik denk ook dat TalentLab het perfecte platform is voor mensen die nog niet helemaal precies weten welke richting ze op willen. Dat maakt TalentLab zo leuk, omdat je zelf de richting kunt bepalen. En je kan pas de keuze maken als je het ook echt hebt gedaan.”

Uitspraken doen over haar eigen toekomst vindt Rachel dan ook lastig. “Voor nu kan ik alleen maar zeggen dat ik in ieder geval de komende vijf jaar het vakgebied waarin ik nu zit volledig wil uitdiepen. Tegelijkertijd wil ik het gesprek met Senze blijven aangaan en kijken welke plek en bijbehorende opdracht bij mij passen. Ik moet bij Senze helemaal niks, ik heb de vrijheid om te zeggen wat ik wel wil en wat niet. En dat is erg fijn.”