“Belangrijk dat er blijvend iets met mijn bijdrage wordt gedaan”
Collega Marieke Schmidt zet zich graag in voor vraagstukken met een maatschappelijk belang. Het structureren en toegankelijk maken van complexe materie en deze op aansprekende wijze vertalen naar de praktijk is wat zij het allerliefste doet als adviseur. Nu Marieke een jaar onderweg is bij Senze beginnen de puzzelstukjes stevig op zijn plek te vallen en weet ze gewoonlijk nog meer uit haar kennis en kwaliteiten te halen. Persoonlijke ontwikkeling is essentieel voor de gedreven en leergierige veelvraat. Wat Marieke ook doet, ze gaat altijd voor het maximale.
Voor het gymnasium slaagde Marieke cum laude, aan de Leiden University College volbracht ze twee masters in twee jaar en in het traineeship bij haar eerste werkgever behaalde ze vijf certificaten binnen een periode van slechts twaalf maanden. Theorie verslinden in een moordend tempo is dan ook typerend voor deze creatieve, gedecideerde en veelzijdige adviseur. Haar ruime, theoretische kennis weet Marieke geregeld toe te passen in haar hedendaagse werkzaamheden. Zo komt haar eerder opgedane ervaring met proces- en projectmanagement in de ICT goed van pas om structuur aan te brengen in veranderprocessen. En haar achtergrond in erfgoed en stedelijke ontwikkeling zorgt doorgaans voor een natuurlijke, inhoudelijke aansluiting bij vraagstukken.
Opvallend genoeg haalt Marieke, die de afgelopen jaren meer theorie heeft verslonden dan menigeen, bij Senze vooral veel voldoening uit het praktijkgericht leren. “Hier heb ik geleerd dat je mede door de grote variatie in projecten gaandeweg veel inhoud meepakt, waardoor je al snel op gewenst niveau kunt leveren. Leuk om gesprekken op verschillende niveaus te voeren, ongebaande wegen te verkennen en verwachtingen te managen.”
“Bij Senze heb je procesdenken nodig, maak je deel uit van een diverse groep adviseurs, heb je veel menselijk contact en kan je inhoudelijk bezig met complexe vraagstukken”
Samenwerken, samen leren
“In mijn eerste gesprekken met Senze ontdekte ik, je hebt daar procesdenken nodig. Je maakt deel uit van een diverse groep adviseurs, je hebt veel contact met mensen, met opdrachtgevers en je kan inhoudelijk bezig met een stukje ruimtelijke ordening, gebiedsontwikkeling, nieuwe wetgeving en verandering in het ruimtelijke domein. Toen dacht ik, dat is eigenlijk precies wat ik zoek en bovendien een mooie overgang naar een branche die beter aansluit bij mijn interesses.”
“Eigenlijk werd ik gelijk in het diepe gegooid en mocht ik direct meedraaien met projecten. Het was voor mij al snel duidelijk dat wanneer je laat zien het onder de knie te hebben, je ook veel verantwoordelijkheid krijgt. En natuurlijk heel fijn dat wanneer je iets niet weet dan heb je gewoon een heel leger aan collega’s dat voor je klaar staat en je vragen kan beantwoorden. Jong en oud kan tenslotte heel veel van elkaar leren en dat werkt bij Senze écht twee kanten op.”
Een blijvende indruk achterlaten
In nauwe samenwerking met collega’s gaat Marieke in haar eerste maanden bij Senze bezig met het opstellen van VTH-beleidsplannen. Het duurt vervolgens niet lang voordat ze besluit meerdere praktijkgerichte uitdagingen aan te grijpen. Marieke gaat aan de slag als projectcoördinator voor het programma Omgevingswet, stort zich op een audit van een kwaliteitsteam, ondersteunt in complexe vraagstukken en verandertrajecten en weet een sleutelrol te bemachtigen in de Wkb-proefprojecten van de VNG. “Onwijs leuk, want in al deze projectrollen komt mijn studie ook weer een beetje terug. De patronen ontdekken, sociologie eigenlijk, semigestructureerde interview skills, niet te veel willen sturen, open vragen stellen en goed luisteren. Ik heb in mijn uiteenlopende opdrachten echt zulke leuke gesprekken met mensen.”
“Je maakt niet iets voor hen, maar je maakt echt iets samen. Ik vind het belangrijk dat er blijvend iets met mijn bijdrage wordt gedaan”
“Ik houd van het directe contact, werken met verschillende stakeholders en de interactie vatten in een rapport dat voor iedereen nuttig is. Je maakt niet iets voor hen, maar echt iets samen. Ik vind het belangrijk dat er blijvend iets met mijn bijdrage wordt gedaan, het gevoel van toegevoegde waarde te zijn.”
Zelf had Marieke niet verwacht in korte tijd al zo veel kennis te hebben vergaard over de fysieke leefomgeving. “Vorig jaar april had ik nooit kunnen voorspellen dat ik al een training had gegeven en dat ik zelfs een project voor de VNG doe met rapportages die uiteindelijk bij de minister liggen. Echt onwijs tof!” Het zijn twee absolute hoogtepunten uit haar dienstverband bij Senze tot op heden.
“Dat ik al een training heb gegeven en zelfs een project voor de VNG doe met rapportages die aan de minister worden gepresenteerd, had ik nooit kunnen voorspellen”
Laat de Omgevingswet maar komen!
Zichzelf verder specialiseren op de Wkb en het Omgevingsplan ziet Marieke op natuurlijke wijze wel gebeuren. “Beiden pakken de grote lijn. Aan de ene kant is het proces daarin heel belangrijk, dat herken ik heel erg vanuit de ICT en vanuit mijn studie, maar aan de andere kant geeft het toch ook de mogelijkheid tot dat directe contact. En daarom zou ik mij daar het meest op willen richten.”
“Ik denk dat als de Omgevingswet eenmaal ingaat, ik met mijn kennis die ik dan heb van de implementatie ook weer nieuwe, langer lopende projecten kan meedraaien, adviseren en misschien wel coördineren. Dat zou ik wel heel leuk vinden, als het echt gaat gebeuren!”