“Het zit nou eenmaal in me om altijd te willen weten wat er achter de cijfers zit”

Mens, organisatie en oplossing op een frisse en eigenzinnige manier met elkaar verbinden. Dat doet Senze al jaren. Adviseurs van Senze hebben ervaring op operationeel, tactisch en strategisch niveau en zijn toonaangevend in hun vakgebied. Maar wat maakt het werk als Senze-adviseur nou zo mooi? De 26-jarige David Weekenstroo heeft al zeer concreet voor ogen welke weg hij de komende jaren wil bewandelen. Een man met een plan, die zijn advieswerkzaamheden knap weet te combineren en balanceren met het afronden van zijn studie Management van de Publieke Sector en zijn raadswerkzaamheden voor de CDA-fractie van de gemeente Zoetermeer.

In 2011 startte David met de opleiding Sportmanagement, gevolgd door een universitaire opleiding Rechten. “Nu ben ik bezig met het behalen van mijn master Management van de Publieke Sector, alles bij elkaar een best lang opleidingstraject dus”, vertelt hij glimlachend. De financieel en politiek getinte vakken lijken David op het lijf geschreven. Het keuzevak politiek staatsrecht was zelfs één van de factoren die hem motiveerde om zich kandidaat te stellen als raadslid voor zijn eigen woongemeente, waar hij in maart 2018 tot de raad toetrad. Via José Soepboer, oud-studiegenoot en nu collega, kwam David in aanraking met Senze. “Ik dacht van ja, ik wil nu eigenlijk ook gewoon beginnen met werken. Door de enthousiaste verhalen van José, mijn politieke achtergrond plus mijn interesse voor de fysieke leefomgeving, dacht ik: hier komt alles perfect samen! Zodoende heb ik gesolliciteerd en ben ik in november 2019 begonnen bij Senze als junior adviseur.”

“Door de enthousiaste verhalen van José, mijn politieke achtergrond plus mijn interesse voor de fysieke leefomgeving, dacht ik: hier komt alles perfect samen!”

In de nog relatief korte tijd dat David voor Senze werkzaam is, heeft hij al een stevige bijdrage geleverd op uiteenlopende opdrachten. “Wkb-scans, daarvan doe ik er wekelijks soms wel meerdere tegelijk. Legesonderzoeken voor een drietal Nederlandse gemeenten. Procesverbeteringen in de gemeente Altena en daarnaast draai ik nu mee in het Omgevingswet-proof maken van het BRIKS uitvoeringskader van de provincie Zuid-Holland. Het is heel divers en het zijn veel verschillende projecten en werkzaamheden waar je op moet schakelen, maar dat is leuk. Ik houd van afwisseling, dus daarin word ik nu in ieder geval volledig voorzien.”

Door zijn raadswerkzaamheden heeft David al aardig wat kennis opgedaan over onder de Omgevingswet. Daarnaast zorgen zijn leergierigheid en de vele praktijkervaringen voor een razendsnelle verbreding van zijn kennis over de fysieke leefomgeving. “Gewoon in het diepe en aan de slag gaan. Als ik vragen heb kan ik bij iedereen terecht. Dat is het fijne aan Senze, iedereen staat ervoor open om je te helpen met vragen.”

“Het is heel divers en het zijn veel verschillende projecten en werkzaamheden waar je op moet schakelen, maar dat is leuk. Ik houd van afwisseling, dus daarin word ik nu in ieder geval volledig voorzien.”

Financiële affiniteit
“Mijn absolute kracht ligt waarschijnlijk in het volledig vast kunnen bijten in bepaalde onderwerpen. Het naadje van de kous weten, detail op detail op detail. Dat zit nou eenmaal in me om altijd te willen weten wat er achter de cijfers zit.” Het zal dan ook niet verbazen dat David bovenmatig geïnteresseerd is in de financiële doorrekening. “In de financiële doorrekeningen van leges komen ook nog eens de Wkb en de Omgevingswet bij elkaar. Mooi om mee bezig te zijn, echt iets wat ik enorm leuk vind en waar ik heel veel enthousiasme uit haal. Het behoeft vooralsnog veel pionieren, uitzoeken en je verdiepen.”

“Het zit nou eenmaal in me om altijd te willen weten wat er achter de cijfers zit. De financiële doorrekening is echt iets wat ik enorm leuk vind en heel veel enthousiasme uit haal.”

De mogelijkheden binnen Senze om persoonlijk te ontwikkelen zijn er volop. “Meedenken en werken aan nieuwe producten en diensten vind ik leuk, maar is geen prioriteit. In eerste instantie gaat het mij erom om mijn advieswerkzaamheden goed te blijven doen en daarnaast kijken of er eventueel nog een interim opdracht aan toegevoegd zou kunnen worden. En dan wellicht eens verder kijken, want ik denk dat er bijvoorbeeld vanuit mijn werkzaamheden als raadslid ook mogelijkheden kunnen ontstaan binnen Senze. Hoe ga je om met een wethouder, raad of een specifieke fractie? Gezien de mogelijkheden die de Omgevingswet biedt zou daar in de toekomst wellicht nog een verdiepingsslag op gemaakt kunnen worden om gemeenteraden of fracties het maximale uit de Omgevingsvisie te kunnen laten halen.”

Over zes jaar voor een belangrijke keuze
David heeft een heldere en uitgesproken blik op de toekomst. Over precies zes jaar ziet hij zichzelf voor een belangrijke afweging staan. “Tegen die tijd werk ik ongeveer zeven jaar bij Senze én zijn er weer nieuwe verkiezingen voor de raad. Dan ben ik acht jaar raadslid, wethouder worden is voor mij tegen die tijd een reële mogelijkheid. Voor mijn politieke ambitie is op jonge leeftijd wethouder worden van een 100.000+ gemeente een gouden zet, maar bij Senze heb ik het gevoel dat ik goed op mijn plek zit. Wat ik ga doen is koffiedik kijken, voorlopig ben ik blij waar ik nu sta.”