"Heerlijk om samen met opdrachtgevers oplossingen te creëren voor complexe vraagstukken"

Mens, organisatie en oplossing op een frisse en eigenzinnige manier met elkaar verbinden. Dat doet Senze al jaren. Adviseurs van Senze hebben ervaring op operationeel, tactisch en strategisch niveau en zijn toonaangevend in hun vakgebied. Maar wat maakt het werk als Senze-adviseur nou zo mooi? Guus Leeuw combineert zijn advieswerkzaamheden met diverse commerciële verantwoordelijkheden en dat biedt doorgaans nieuwe mogelijkheden. Hij ziet het als een uniek voordeel om werkzaam te mogen zijn op projecten die ten dienste staan van de zakelijke doelstellingen van Senze.

Na het behalen van zijn master Management van de Publieke sector ontdekt Guus bij zijn eerste werkgever zijn voorliefde voor de advieswereld en het creëren van oplossingen voor complexe vraagstukken bij opdrachtgevers. Wanneer er vier jaar geleden bij Senze een functie vacant komt die naadloos aansluit op zijn ambitie, twijfelt Guus geen moment om hierop in te gaan.

Van specialist naar generalist
Guus wisselt zijn puur vakinhoudelijke rol in voor een functie waarin hij naast zijn inhoudelijke werkzaamheden ook de verantwoordelijkheid krijgt om nieuwe adviesprojecten binnen te halen: “De afgelopen jaren heb ik aan een breed scala aan projecten gewerkt waardoor ik goed weet wat Senze allemaal te bieden heeft. Alleen ben ik als selling adviseur niet op alle onderdelen van de Senze-dienstverlening de expert en leun in dat soort gevallen op de verschillende inhoudelijke specialisten binnen onze organisatie. Andersom ben ik op mijn beurt weer in staat om onze specialisten goed te positioneren, waardoor zij uitdagende vraagstukken kunnen aanpakken voor onze opdrachtgevers. En dat samenspel is precies de kracht van mijn nieuwe rol.”
Zelf omschrijft hij zich zeer toepasselijk als een inhoudelijke allrounder met een passie voor de Omgevingswet en de Wkb, die het heerlijk vindt om samen met opdrachtgevers oplossingen te creëren voor hun vraagstukken. “De diepte in op de overige kennisvelden binnen Senze laat ik veelal aan mijn collega’s over.” Al blijkt later in het gesprek dat Guus zijn kennis over de andere disciplines veel verder reikt dan alleen de basis…

Nieuwe tools, kansen en diensten
“Mijn allereerste opdracht bij Senze was het doen van een impactanalyse Wkb bij een tweetal  gemeenten. Dat was flink pionieren samen met de opdrachtgever, maar we hebben uiteindelijk een mooi adviesproduct weten neer te zetten dat van vaste waarde is geworden binnen Senze en door mij en mijn collega’s nog steeds wordt toegepast bij onze opdrachtgevers. Een nieuwe tool ontwikkelen en terugzien in andere projecten geeft onwijs veel voldoening!”

“Een nieuwe tool ontwikkelen en terugzien in andere projecten geeft onwijs veel voldoening!”

Zodra Guus begint te vertellen over oplossingen en diensten voor de opdrachtgevers van Senze volgt het ene na het andere voorbeeld. “Toen ik nog niet zo lang bij Senze werkte kregen wij van het Programma Aan de slag met de Omgevingswet de vraag of wij iets konden betekenen in het opstellen van de nieuwe rolprofielen in het kader van de Omgevingswet. Deze aanbesteding kregen wij gegund. Dit uitdagende project was een van mijn eerste grote opdrachten binnen Senze waar ik een belangrijke bijdrage aan mocht leveren.” Guus denkt vanuit een vrije en creatieve rol veelvuldig mee over nieuwe oplossingen voor opdrachtgevers. Mooie voorbeelden daarvan zijn de Wkb-scan en de Omgevingswetscan. Ontstaan door te pionieren samen met collega’s en opdrachtgevers en door ontwikkelt tot vaste tools binnen de Senze-dienstverlening.

Selling en advisering aan elkaar verbinden
Bovenal doet Guus zijn ervaring op in de praktijk. Zodoende heeft hij zowel van de Omgevingswet als de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen een brede vakinhoudelijke kennis vergaard. “Door het combineren van mijn selling rol met mijn advieswerkzaamheden kom ik in overleg met opdrachtgevers en collega’s doorgaans snel tot goed passende en vernieuwende oplossingen. Ik kan en mag heel innovatief bezig zijn en zit daardoor tegelijkertijd ook in de ontwikkeling van onze dienstverlening, een prima combinatie.”

“Door het combineren van mijn selling rol met mijn advieswerkzaamheden kom ik in overleg met opdrachtgevers en collega’s doorgaans snel tot goed passende en vernieuwende oplossingen.”

Het merendeel van Guus zijn eigen projecten zijn afgestemd op de Omgevingswet en de Wkb. “Vanuit daar probeer ik ook onze opdrachtgevers enthousiast te maken voor onze overige dienstverlening en dat lukt vrij aardig”, zegt hij met een grote glimlach. “Wel merk je dat er flink wat spanning zit op wat gemeenten allemaal geregeld moeten hebben om op tijd klaar te zijn voor de inwerkingtreding van de Wkb en de Omgevingswet. Dat in kaart brengen en daar met opdrachtgevers over in gesprek gaan dat is wat ik op dit moment heel veel doe.”

Verder ontwikkelen
De Omgevingswet en de Wkb zijn twee grote vraagstukken waar Senze zich op dit moment mee bezig houdt. Ontwikkelingen op dit gebied worden vanzelfsprekend nauw in de gaten gehouden. “Je ziet nu bijvoorbeeld een vraag aankomen over toepasbare regels, hoe maak je die, wat kun je er mee en wat levert het op? Maar ook verwacht ik dat we in de toekomst vaker gevraagd worden voor het opstellen van omgevingsplannen.” De organisatie is continu op zoek naar nieuwe mogelijkheden om gemeentelijke organisaties verder te laten ontwikkelen. “Hoe mooi zou het zijn als we de komende jaren in gestaag tempo door kunnen groeien en misschien zelfs alle facetten van de fysieke leefomgeving kunnen bedienen”, sluit Guus af.