“Interessant om afdelingen en personen in beweging te krijgen van een toetsende naar een meer adviserende en begeleidende rol”

Mens, organisatie en oplossing op een frisse en eigenzinnige manier met elkaar verbinden. Dat doet Senze al jaren. Adviseurs van Senze hebben ervaring op operationeel, tactisch en strategisch niveau en zijn toonaangevend in hun vakgebied. Maar wat maakt het werk als Senze-adviseur nou zo mooi? Duizendpoot Meerten van der Werf is volledig in zijn element wanneer hij zijn advieswerkzaamheden kan combineren met zowel interim- als trainingsopdrachten. Een man met een groot aantal ambities, die geen moment onbenut laat om zijn inhoudelijke kennis bij te spijkeren en enorm veel voldoening haalt uit het begeleiden van personen en organisaties in veranderingsprocessen.


Een adviesopdracht waarin de VTH-processen onder de loep worden genomen en botsproeven worden uitgevoerd om de Omgevingswetregels te testen. Zorgen voor beleidsharmonisatie op een aantal thema’s. Als interim coördinator noodzakelijke verbeteringen aanbrengen op een afdeling VTH en het team begeleiden op zowel inhoud als houding en gedrag. Het trainen en begeleiden van de Senze TalentLab-collega’s en in de avonduren de boeken in voor een deeltijd HBO-opleiding op het gebied van Organisatiepsychologie. Het betreft hier zomaar een greep uit een gemiddelde werkweek van Meerten.

Liefhebber van de inhoud
Die voortdurende afwisseling in werkzaamheden is voor Meerten van belang. “Ja, daar vaar ik redelijk goed bij, al is het soms wel even lastig om al die ballen tegelijkertijd hoog te houden en daar dan de juiste prioriteiten in te stellen”, zegt hij met een grote grijns. “Maar tegelijkertijd, ik hou wel van een beetje uitdaging. Ik raak snel verveeld als het niet uitdagend genoeg is, zeg maar. Dus je moet mij niet vijf dagen op één en dezelfde klus zetten. Gelukkig kan en mag ik bij Senze mijn werkzaamheden altijd op een afwisselende manier invullen.”

Bij zijn eerste werkgever kwam Meerten per toeval in aanraking met bouw- en woningtoezicht. Het reilen en zeilen daar trok zijn aandacht en deed hem besluiten om de overstap naar gemeenteland te maken. In bijna 20 jaar tijd heeft Meerten zich vervolgens binnen zowel de gemeente Sassenheim (tegenwoordig Teylingen) als de gemeente Amstelveen in uiteenlopende functies ontwikkelt. In Amstelveen als laatste in de rol van Teamleider Vergunningen. “Alleen ben ik er op enig moment toch wel achter gekomen dat het echte managen, wat het toch wel steeds werd, mij minder trok dan de inhoud. Er moet altijd een belangrijke component van de inhoud blijven om mij ook enthousiast te houden.” En om invulling te kunnen blijven geven aan die wens maakte Meerten in 2015 een geleidelijke overstap naar Senze.

“Er moet altijd een belangrijke component van de inhoud blijven om mij ook enthousiast te houden.”

Kennisoverdracht
Ondanks zijn zeer brede interesse antwoord Meerten op de vraag waar zijn vakinhoudelijke voorkeur naar uitgaat gedecideerd: “De Omgevingswet, omdat dat denk ik wel een van de grootste operaties ooit binnen gemeenteland is. Binnen ons vakgebied ook. En ik ben echt wel van de VTH-processen, maar wat ik heel leuk vind, is dat er nu een enorme cohesie gaat ontstaan tussen enerzijds uitvoering en anderzijds beleidsmatige keuzes. Het in beweging krijgen van afdelingen en personen van een toetsende naar een meer adviserende en begeleidende rol, die uitdaging spreekt mij wel heel erg aan.”
Alle ontwikkelingen binnen de fysieke leefomgeving neemt Meerten als een spons op. Hij draagt zijn kennis met plezier over aan opdrachtgevers en collega’s, maar laat zich ook graag informeren door zijn omgeving. “Door mijn TalentLab-collega’s word ik bijvoorbeeld regelmatig positief verrast door hun hedendaagse projectmatige denkwijze en omgang met mensen. En dat geeft ook mij weer nieuwe inzichten.”

“Wat ik heel leuk vind, is dat er nu een enorme cohesie gaat ontstaan tussen uitvoering en beleidsmatige keuzes. Het in beweging krijgen van afdelingen en personen van een toetsende naar een meer adviserende en begeleidende rol, die uitdaging spreekt mij wel heel erg aan.”

Samen ontwikkelen
In samenspraak met Senze heeft Meerten altijd op een prettige wijze invulling kunnen geven aan zijn werkzaamheden. Veel bezig zijn met de inhoud en ruimte om op zowel persoonlijk als zakelijk vlak te ontwikkelen. “Wat ik echt belangrijk vind en ook heel fijn is, is dat de manier waarop we met elkaar omgaan binnen Senze ook doorgetrokken is in de projecten. Dat we dingen samen doen, dat de mens centraal staat. Het zijn vaak hele organische processen. Tuurlijk wel met een einddoel voor ogen, maar de input van de klant is daarin absoluut belangrijk.”

“Bij Senze ben ik voor mijn gevoel nog lang niet klaar en uitgeleerd”

Meerten heeft bij Senze de voor hem ideale balans gevonden om invulling te kunnen geven aan zijn vele ambities. Lange termijn doelstellingen heeft hij nadrukkelijk niet. “Ik ben juist iemand die vrij organisch ontwikkelt, soms komen er dingen op je pad die ineens heel interessant zijn en dat onbekende vind ik stiekem ook wel een beetje prettig.” Eén ding weet Meerten in ieder geval zeker: “Bij Senze ben ik voor mijn gevoel nog lang niet klaar en uitgeleerd.”