Senze Blik PKB: Vooruitgang of terug in de tijd?

[promotext] We kennen ze allemaal wel die mooie pittoreske stadjes, waarbij smalle oude straatjes, gebouwen en kerken het straatbeeld domineren. Gebouwen vaak al tientallen, zo niet honderden jaren geleden gebouwd. Vraagt u zich wel eens af hoe deze vaak prachtige bouwwerken een paar honderd jaar geleden tot stand zijn gekomen? [/promotext]
Allemaal handwerk, steen voor steen opgetrokken en soms geplaatst op de meest ontoegankelijke plekken, bijvoorbeeld boven op een berg. Zou er toen ook al een stelsel zijn geweest, waarbij “ambtenaren” controles uitvoerden of werd dat door “private” partijen gedaan? Of wilde de opdrachtgever gewoon een deugdelijk bouwwerk en zorgde hij samen met zijn ontwerpers en bouwers ervoor dat het bouwwerk voldeed aan de kwaliteit die hij daaraan stelde?
Was er toen eigenlijk al geen sprake van ‘private’ kwaliteitsborging?
In Nederland is de laatste jaren ten aanzien van onze bouwcultuur, een andere koers ingezet. Steeds meer bouwwerken zijn vergunningvrij, waarbij de opdrachtgever zelf de kwaliteit van het bouwwerk dient te borgen. Daarnaast is het nieuwe stelsel van kwaliteitsborging in de bouw in aantocht, waarbij ook de opdrachtgever van vergunningplichtige bouwwerken verantwoordelijk wordt voor de kwaliteit.
Gaan we weer terug naar vroegere tijden? Misschien niet eens zo gek als je bedenkt dat al deze prachtige eeuwenoude bouwwerken na vele honderden jaren nog steeds worden gebruikt. Maar of Nederland hier al aan toe is, dat is de vraag. De private kwaliteitsborging vraagt toch een andere cultuur van opdrachtgever, ontwerper, bouwer en de ambtelijke organisatie.
Is uw organisatie al toe aan al deze veranderingen? Senze kan u helpen inzicht te krijgen in enerzijds de consequenties van alle toekomstige wetswijzigingen en kan daarnaast uw medewerkers trainen hoe hiermee om te gaan.
Natasja Schouten-Lening