Senze Blik: Niet omdat het moet, maar omdat het kan!

[promotext] De Kwaliteitscriteria 2.1 zijn nog niet vastgelegd in een modelverordening, of de private toetsing in de bouw (Wkb) doet zijn intrede. En als klap op de vuurpijl komt over ruim een jaar de Omgevingswet er aan. Iedereen is bezig met een toekomstvisie, waarin alle ontwikkelingen moeten worden meegenomen. [/promotext]

Ten eerste wordt gezocht naar het antwoord op de inmiddels bekende vraag: ”Waar ben je nog van op 1 januari 2018”?. Zo bekend als de vraag is, zo lastig is het antwoord, zeker een jaar van te voren. Dienstverlening aan de burgers, het integraal benaderen van vraagstukken, van nee tenzij naar ja mits, zijn bekende onderdelen die een plekje in die visie moeten krijgen.

Maar……. is er nu echt een nieuwe wet voor deze visie nodig? Moet de Rijksoverheid regels vast gaan stellen om gemeenten in de wijze van werken te sturen?

Het antwoord op deze vraag is simpelweg; NEE.

De visie op de toekomst moet niet bepaald worden door nieuwe wetgeving, maar door de toekomstvisie van uw organisatie.

En wat is er voor nodig om deze visie te realiseren? Ook hier is het antwoord eenvoudig; uw medewerker. Centraal in alle wijzigen staan namelijk de competenties en vaardigheden van medewerkers. Zij bepalen uiteindelijk het succes van de nieuwe wet- en regelgeving. Een goede implementatie en uitvoering wordt bepaald door houding en gedrag. Waarom zou u wachten op nieuwe regeltjes van de Rijksoverheid, als u nu al kunt beginnen? Denk na over de komst van nieuwe wetgeving, maar denk daarbij vooral ook aan uw medewerkers. Niet omdat het moet, maar omdat het kan!

Interesse om te weten hoe wij met u mee kunnen denken? Neem dan contact op met Senze. Wij helpen u graag op weg.

Henk Vierhuis