“Alleen ga je snel, maar samen kom je verder”

Adviseur José Soepboer maakt bij Senze een razendsnelle ontwikkeling door. Met een mensgerichte aanpak bij kunnen dragen aan de kwaliteit van een proces en daarmee de kwaliteit van een organisatie naar een hoger niveau brengen is wat haar ‘vlammetje doet ontbranden’. Samenwerking en groepsprocessen vormen daarbij steevast de rode draad in de uitvoering van haar adviesprojecten, want: “Alleen ga je snel, maar samen kom je verder”.

Al tijdens haar eerste studie, Toegepaste Psychologie in Groningen, ontwikkelde José een sterke voorkeur voor het samenwerken met mensen en het begrijpen van elkaars beweegredenen. Na het behalen van haar Bachelor stortte de leergierige Schiermonnikoogse zich opnieuw vol op een opleiding, ditmaal een Master Management van de Publieke Sector in Den Haag. Hier specialiseerde zij in de onderwerpen die, zo bleek ook later in haar advieswerkzaamheden voor Senze, haar hart echt sneller doen kloppen; strategie, advisering en verandermanagement.

“Ik was een half jaar met mijn Master onderweg toen ik dacht, waarom ga ik eigenlijk niet alvast aan de slag in mijn vakgebied?” Vanuit haar nieuwe woonplaats Den Haag ging José daarom gericht op zoek naar een werkgever in de publieke sector met oog voor mens en organisatie. “Eigenlijk kwam ik al heel snel bij Senze uit. In het eerste gesprek voelde ik direct een klik, vooral omdat de organisatie zo mensgericht is. Dat ik dacht, dit past bij mij en ook bij wat ik ambieer in mijn werkleven.”  

“In het eerste gesprek met Senze voelde ik direct een klik. Vooral omdat de organisatie zo mensgericht is dacht ik, dit past bij mij en bij wat ik ambieer”

Een doeltreffende combinatie van werk en studie
“Het eerste jaar bij Senze was echt een persoonlijke zoektocht. Ik had slechts globaal in mijn hoofd wat ik leuk vond. Daarom heb ik ook heel veel verschillende projecten gedaan, waardoor ik beter ben gaan begrijpen dat mijn energie zit op het organiseren en begeleiden van kennissessies met en voor mensen. Dat doe ik de laatste tijd veel. Die projecten leg ik mijn hele ziel en zaligheid in, word ik enorm gelukkig van!”

Vanuit diverse ondersteunende rollen wist José binnen anderhalf jaar tijd de stap te maken naar het zelfstandig leiden van enkele adviesopdrachten. Vanzelfsprekend kon zij hierbij rekenen op de nodige begeleiding vanuit Senze, maar met haar onuitputtelijke drang en slimme keuzes heeft ze haar snelle ontwikkeling grotendeels aan zichzelf te danken. “Omdat ik nog volop aan het leren was over het fysieke domein besloot ik mijn scriptie te schrijven over het strategische planningsproces achter de Omgevingswet en de succes- en faalfactoren die hiermee gepaard gaan. Dit maakte niet alleen dat ik mijn werk met avondstudie gemakkelijker kon combineren, hierdoor kon ik ook sneller de voor mij wenselijke, inhoudelijke verdiepingsslag maken met betrekking tot de Omgevingswet.”

Eigen verantwoordelijkheid
“Je leert al heel snel dat als je niet vraagt je ook geen antwoorden krijgt. Dus je moet echt zelf die verantwoordelijkheid nemen en moed tonen. Ik vond dat in het begin als nieuwkomer best moeilijk, maar door de mensen om mij heen durfde ik mij al vrij snel te profileren.”  

De vrijheid om projecten op ‘eigen’wijze in te vullen en tot een goed einde te brengen past José als gegoten. “Wat het werken bij Senze leuk maakt is dat je echt aan het pionieren bent. Je bent constant dingen zelf aan het uitzoeken. Daar krijg je ook de vrijheid voor en als je dan wel over iets twijfelt dan heb je gewoon een team van hele goede senioren achter je staan die je op elk moment kan bereiken en die je overal mee kunnen helpen. Dat maakt het werken heel prettig. De mogelijkheden liggen er, de vrijheid is er, de handvatten worden je gegeven, dus als je zelf wil dan kan je gewoon in korte tijd heel snel ontwikkelen.”

“De mogelijkheden liggen er, de vrijheid is er, de handvatten worden je gegeven, dus als je zelf wil dan kan je gewoon in korte tijd heel snel ontwikkelen.” 

Wanneer er gevraagd wordt naar de hoogtepunten in haar werkende leven tot nu toe, heeft José haar antwoord snel paraat. “Dan begin ik toch met de Safari naar de Toekomst met de gemeente Goes in Rotterdam. Heel leuk om de toepasbaarheid van de Omgevingswet en de Wkb echt in de praktijk te ervaren met elkaar.” Dit trainingsprogramma bleek de opmars voor meer inspiratievolle sessies en kennisbijeenkomsten. “Afgelopen september heb ik bij de gemeente Katwijk een sessie mogen organiseren waarbij we de overdracht van het programmabureau naar de lijn centraal hebben gesteld. Een heel mooi proces, omdat iedereen zich hierdoor realiseerde hoeveel medewerkers er effectief mee bezig is. Niet lang daarna in een vervolgsessie hebben we ook de raadsleden laten ervaren wat de Omgevingswet betekent voor initiatiefnemers en inwoners.”

“Een heel mooi proces, omdat iedereen zich hierdoor realiseerde hoeveel medewerkers er effectief bezig zijn met de Omgevingswet”

“Wanneer ik dergelijke initiatieven van tevoren uitwerk in mijn hoofd en het in de praktijk op de juiste manier ontvangen wordt, dat mensen op de juiste manier aan het denken worden gezet en met een goed gevoel vetrekken… Dat is echt wel waar ik blij van word.”

Nooit uitgeleerd
José is voornemens om zich de komende tijd, in de praktijk en aan de hand van een aantal gerichte cursussen, verder te ontwikkelen om kennissessies en opleidingstrajecten in de toekomst nog beter te kunnen organiseren en begeleiden. Ondertussen is zij ook al in gesprek met Senze over het starten van een PhD. “Ik heb altijd gewerkt en gestudeerd en op dit moment werk ik alleen. En natuurlijk ontwikkel ik mij enorm veel op werk, maar zou ik dat toch in een bepaalde academische mate ook door willen zetten.” De toekomst- en resultaatgerichte José heeft een duidelijk pad voor ogen om haar onuitputtelijke drang naar het verder helpen van anderen en het ontwikkelen van zichzelf te kunnen blijven voeden. Aan visie en drive geen gebrek.